ΠΟΛΙΤΗς

Εφιαλτικές μέρες και νύχτες για το Μάτι της Νέας Μάκρης.........................Ιστοσελίδα για κοινωνικό-πολιτικά ζητήματα....................Νοέμβριος 2018...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

πολίτης //ουσιαστικό // κάτοικος πόλης που έχει πολιτικά δικαιώματα, ελεύθερος πολίτης |με γεν. |αντ. του ἰδιώτης |αντ. του ξένος 2. συμπολίτης |φρ. ἀγαθός πολίτης, χρηστὸς πολίτης, αντ. κακὸς πολίτης, πονηρὸς πολίτης |φρ. φύσει, γένει πολίτης=από τη γέννησή του ελεύθερος πολίτης |φρ.ποιῶ ή ποιοῦμαι τινά πολίτην=πολιτογραφώ, δίνω σε κπ. τα δικαιώματα ελεύθερου πολίτη Β. |το ουσ. ως επίθ. αυτός που ανήκει στην πόλη //Βασικό Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Μετάφραση [Translate]


Το περιστέρι της Ειρήνης, Pablo Picasso // για τον Άνθρωπο, την ειρήνη στον κόσμο, λέμε όχι στους πολέμους και στη βία από άνθρωπο σε άνθρωπο ...make love not war - κάντε έρωτα όχι πόλεμο....
Οι Λαϊκοί Αγώνες για μια ανθρώπινη κοινωνία σήμερα- αλλά και την απελευθέρωση της Χώρας μας από την τρόικα και το ΔΝΤ είναι συνέχεια του Εθνικό-απελευθερωτικού Αγώνα του 1821...αλλά και του 1940...

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Πεθαίνοντας σε κελί της Πέτρου Ράλλη

metanastes_prosfyges.jpg

Ο θάνατος 45χρονου μετανάστη στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών
 εγείρει σοβαρά ερωτήματα για πιθανές ευθύνες της ΕΛ.ΑΣ


Του Δημήτρη  Αγγελίδη*

Πολύ σοβαρά ερωτήματα για τυχόν ευθύνες της αστυνομίας εγείρει ο θάνατος του 45χρονου μετανάστη S.Α. (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.») στις 6 Φεβρουαρίου στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη.
Σύμφωνα με όσα διοχέτευαν πηγές της αστυνομίας στον Τύπο (βλ. «Θάνατος 45χρονου στο Αλλοδαπών», efsyn.gr, 7/2), ο κρατούμενος, που είχε συλληφθεί στις 2 Φεβρουαρίου, ημέρα Πέμπτη, επειδή δεν είχε χαρτιά, «στους γιατρούς τού Αλλοδαπών είχε δηλώσει ότι ήταν χρήστης ναρκωτικών και ότι έπασχε από ηπατίτιδα».
Σύμφωνα όμως με αξιόπιστες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το ιατρικό κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ που βρίσκεται στον χώρο δεν ενημερώθηκε για την ιατρική κατάσταση του κρατούμενου παρά μόνο τέσσερις ημέρες μετά, τη Δευτέρα, όταν κλήθηκε από τους αστυνομικούς στο κελί του, όπου και διαπίστωσε τον θάνατό του.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κρατούμενος ενημέρωσε για την κατάστασή του τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν και αυτοί ενημέρωσαν τους αστυνομικούς του κρατητηρίου της Πέτρου Ράλλη.
Ωστόσο οι τελευταίοι δεν ενημέρωσαν τους αρμόδιους γιατρούς, παρ’ όλο που είναι σαφής η πρόβλεψη του νόμου: «Στους υπό κράτηση υπηκόους τρίτων χωρών παρέχεται επείγουσα υγειονομική περίθαλψη και η απαραίτητη θεραπευτική αγωγή. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται στις περιπτώσεις ευάλωτων ατόμων» (3907/11).

Τα αποτελέσματα της νεκροψίας

Τα ακριβή αίτια και η ακριβής ώρα του θανάτου του κρατούμενου δεν έχουν γίνει γνωστά καθώς, δύο εβδομάδες μετά, δεν έχει ολοκληρωθεί η νεκροψία ή δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα αποτελέσματά της.
Σε κάθε περίπτωση παραμένει το ερώτημα γιατί, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες της «Εφ.Συν», δεν ειδοποίησαν οι αστυνομικοί της Πέτρου Ράλλη τους γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ για την κατάσταση της υγείας του κρατούμενου, όπως είχαν υποχρέωση, και τον άφησαν τουλάχιστον τέσσερις ημέρες, πιθανότατα κρίσιμες, χωρίς ιατροφαρμακευτική φροντίδα.
Αν μάλιστα διαπιστωθεί ότι θα μπορούσε να είχε καθυστερήσει ή αποφευχθεί ο θάνατος με την έγκαιρη παρέμβαση των γιατρών, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να διερευνηθούν τυχόν εγκληματικές ευθύνες της αστυνομίας.
Εγείρονται επίσης σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες κράτησης στην Πέτρου Ράλλη. Η αυτοψία της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Απρίλιο του 2015, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, αναφέρει σοβαρές ελλείψεις υγιεινής στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη, με τα κελιά βρόμικα και γεμάτα κατσαρίδες, όπως και ανεπαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Προληπτικές εξετάσεις κατά την εισαγωγή δεν γίνονταν, γιατροί δεν υπήρχαν το Σαββατοκύριακο, ενώ οι κρατούμενοι έπρεπε να περιμένουν πολλές μέρες πριν καταφέρουν να εξεταστούν, παρ’ όλο που ανάμεσά τους υπήρχαν σοβαρές περιπτώσεις επιληψίας, φυματίωσης και ηπατίτιδας.
Τόσον καιρό μετά έχουν άραγε εφαρμοστεί οι συστάσεις της Επιτροπής για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης;
Με τον θάνατο του κρατούμενου στην Πέτρου Ράλλη ανέρχονται σε πέντε τα περιστατικά θανάτου πρόσφυγα ή μετανάστη υπό κράτηση ή υπό περιορισμό σε διάστημα λίγων εβδομάδων μόνο.
Ενας 20χρονος Πακιστανός, ένας 45χρονος Σύρος και ένας 22χρονος Αιγύπτιος πέθαναν μέσα σε μία εβδομάδα στα τέλη Ιανουαρίου στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, χωρίς να έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα τα αίτια του θανάτου τους.
Αλλος ένας 41χρονος Κούρδος από το Ιράκ πέθανε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου από παθολογικά αίτια, γεγονός που αναδεικνύει τις τραγικές ελλείψεις στη διαδικασία εντοπισμού των ευάλωτων ατόμων και στην παροχή της κατάλληλης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Θάνατος 45χρονου στο Αλλοδαπών
Νεκρός πρόσφυγας στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου