ΠΟΛΙΤΗς

Εφιαλτικές μέρες και νύχτες για το Μάτι της Νέας Μάκρης.........................Ιστοσελίδα για κοινωνικό-πολιτικά ζητήματα....................Νοέμβριος 2018...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

πολίτης //ουσιαστικό // κάτοικος πόλης που έχει πολιτικά δικαιώματα, ελεύθερος πολίτης |με γεν. |αντ. του ἰδιώτης |αντ. του ξένος 2. συμπολίτης |φρ. ἀγαθός πολίτης, χρηστὸς πολίτης, αντ. κακὸς πολίτης, πονηρὸς πολίτης |φρ. φύσει, γένει πολίτης=από τη γέννησή του ελεύθερος πολίτης |φρ.ποιῶ ή ποιοῦμαι τινά πολίτην=πολιτογραφώ, δίνω σε κπ. τα δικαιώματα ελεύθερου πολίτη Β. |το ουσ. ως επίθ. αυτός που ανήκει στην πόλη //Βασικό Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Μετάφραση [Translate]


Το περιστέρι της Ειρήνης, Pablo Picasso // για τον Άνθρωπο, την ειρήνη στον κόσμο, λέμε όχι στους πολέμους και στη βία από άνθρωπο σε άνθρωπο ...make love not war - κάντε έρωτα όχι πόλεμο....
Οι Λαϊκοί Αγώνες για μια ανθρώπινη κοινωνία σήμερα- αλλά και την απελευθέρωση της Χώρας μας από την τρόικα και το ΔΝΤ είναι συνέχεια του Εθνικό-απελευθερωτικού Αγώνα του 1821...αλλά και του 1940...

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Δύο 24ωρα νοσηλείας και εξετάσεων στο Ιατρικό Κέντρο κοστίζουν στην περίπτωση του γνωστού σκηνοθέτη, Ροβήρου Μανθούλη, 18.600 ευρώ

Ο ασθενής είχε πολύ γερή κράση

robiros_manthoylis.jpg

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο κοστίζουν δύο 24ωρα νοσηλείας και εξετάσεων στο Ιατρικό Κέντρο;
Στην περίπτωση του γνωστού σκηνοθέτη, Ροβήρου Μανθούλη, 18.600 ευρώ, ποσό που καταμερίζεται ως εξής: 15.600 ευρώ για το ιδιωτικό θεραπευτήριο και 3.000 ευρώ για τους γιατρούς που τον ανέλαβαν!
Ενας πόνος στο στήθος οδήγησε εκτάκτως τον Ροβήρο Μανθούλη πριν από λίγους μήνες στο Ιατρικό Κέντρο.
Με το «καλώς ήλθατε», πλήρωσε 2.000 ευρώ προκαταβολή, καθώς υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να υποβληθεί σε επέμβαση βηματοδότη.
Τελικά, η επέμβαση δεν έγινε, ωστόσο οι υπόλοιπες εξετάσεις και η θεραπεία που ακολούθησε πρέπει να ήταν απαράμιλλης ποιότητας, αφού άντεξε στη συνέχεια να δει τον λογαριασμό χωρίς να καταρρεύσει.
Ακολούθησε ένα τρίμηνο διαπραγματεύσεων με το λογιστήριο του Ιατρικού Κέντρου, προκειμένου να βρεθεί λύση, μια και είναι περιττό να πούμε ότι το ποσό που κλήθηκε να πληρώσει ο ασθενής ήταν εξωφρενικό.

Η φράση «του κόστισε ο κούκος αηδόνι» επιβεβαιώνεται πανηγυρικά στην περίπτωση 
του γνωστού σκηνοθέτη όπως φαίνεται από την τσουχτερή «λυπητερή» | 
Τελικά, η τιμή έκλεισε στα 11.600 ευρώ (συν τα 2.000 της προκαταβολής, το όλον 13.600), ποσό που πληρώθηκε, ωστόσο ο κ. Μανθούλης έχει καταφύγει στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να καταγγείλει την κερδοσκοπία και τη γενικότερη συμπεριφορά εις βάρος του.
Μπορεί το Ιατρικό Κέντρο να χρεώνει όσο νομίζει τις υπηρεσίες που προσφέρει, ωστόσο, σε καιρούς κρίσης οι τιμές του αποδεικνύονται -σε σύγκριση με αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα- εξόχως ακριβές.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής παραδείγματα από το αναλυτικό τιμολόγιο που παρέδωσε το Ιατρικό Κέντρο στον ασθενή, σε σχέση με τιμές της ιδιωτικής αγοράς υγείας:
■ Εξέταση TSH για τον θυρεοειδή: μία αιματολογική εξέταση που το Ιατρικό τη χρεώνει 192,70 ευρώ, την ώρα που σε ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια η τιμή κυμαίνεται από 12 έως 20 ευρώ!
■ Τρανσαμινάσες (SGPT και SGOT): αιματολογική εξέταση για την ηπατική λειτουργία που το Ιατρικό τη χρεώνει 122,39 ευρώ εκάστη, ενώ σε εργαστήρια η τιμή κυμαίνεται από 10 έως 20 ευρώ.
■ Το ίδιο ισχύει και για την εξέταση της κρεατινίνης. Αιματολογική εξέταση που κοστολογείται 10-15 ευρώ και που το Ιατρικό τη χρεώνει προς 118,48 ευρώ.
■ Το διοισοφάγειο υπερηχογράφημα, που η τιμή του κυμαίνεται από 250 έως 300 ευρώ, στο Ιατρικό χρεώθηκε 890,57 ευρώ.
Το καλύτερο, όμως, για τον κ. Μανθούλη ήρθε την ώρα του εξιτηρίου.
Αφού εξήγησε στους υπευθύνους ότι δεν έχει τέτοιο ποσό μαζί του, έδειξε την κάρτα ασφάλισής του από τη Γαλλία -στην οποία ζει χρόνια τώρα- την οποία το Ιατρικό Κέντρο δεν έκανε δεκτή.
Προφανώς, έγινε αντιληπτό ότι ο γαλλικός ασφαλιστικός φορέας θα ζητούσε εξηγήσεις για τον φουσκωμένο λογαριασμό.
Οπως καταγγέλλει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.», κατάφερε τελικά να φύγει από το νοσοκομείο αφού συνεργάτες του υποχρεώθηκαν να υπογράψουν συναλλαγματική.

Η συναλλαγματική | 
Πηγές του ΕΟΠΥΥ με τον οποίο ήρθαμε σε επαφή μάς γνωστοποίησαν ότι δεν υπάρχει όριο στο τι μπορεί να χρεώσει ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο, πλην των φαρμάκων για τα οποία υπάρχει θεσμοθετημένη τιμή.
Σε κάθε περίπτωση, οποιοσδήποτε ασθενής θεωρεί ότι έγινε υπερκοστολόγηση στις υπηρεσίες που έλαβε μπορεί να καταγγείλει την περίπτωση στον Συνήγορο του Πολίτη, όπως επίσης και στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ).
Δήλωση του Ροβήρου Μανθούλη στην «Εφ.Συν.»
«Τι σε νοιάζει; Θα πληρώσει η ασφαλιστική»
«Ενώ βρέθηκα σε μία “δεόντως επικίνδυνη κατάσταση”, όπως μου είχε πει ο καρδιολόγος γιατρός φίλος μου και μετά από δική του παρότρυνση πήγα στο Ιατρικό Κέντρο, που αυτός συνεργαζόταν.
Δεν ήξερα αν είναι ιδιωτικό ή δημόσιο. Προσωπικά έχω ασφάλιση στο αντίστοιχο γαλλικό ΙΚΑ.
»Δεν έχω ιδιωτική ασφάλιση. Κατά την έξοδο, δεν μου επέτρεπαν να βγω αν δεν πλήρωνα.
Δεν δέχονταν ούτε την ευρωπαϊκή κάρτα Υγείας, που δέχονται παντού στην Ευρώπη, ούτε την ασφάλειά μου στο ελληνικό ΙΚΑ, ήθελαν τα χρήματα μόνο. Και, χωρίς να το γνωρίζω, ζήτησαν από τους συνεργάτες μου να υπογράψουν συναλλαγματική.
Προσωπικά νόμιζα πως ήταν απλώς μια βεβαίωση πως πράγματι θα τους πληρώσω.
»Ζήτησαν συνολικά 18.600 ευρώ. Θα πήγαινα δικαστικά, αλλά επειδή τα παιδιά είχαν υπογράψει συναλλαγματικές και θα τους κυνηγούσαν, έπρεπε να πληρώσω.
»Οι του Ιατρικού Κέντρου δεν πίστευαν ότι δεν έχω ιδιωτική ασφάλιση και μου έλεγαν συνέχεια πως τι με νοιάζει πόσο κάνει, αφού αυτή θα πληρώσει.
Προφανώς αυτό γίνεται εκεί με τους πελάτες τους. Οταν στη Γαλλία είναι να κάνεις μια επέμβαση, σου δίνουν αναλυτικά το χαρτί που γράφει πόσο θα κοστίσει (αμοιβή γιατρού, υλικά κ.λπ.) και σε ρωτάνε γραπτώς αν συμφωνείς και μετά συνεχίζεις.
»Εδώ έγιναν όλα από πριν, χωρίς ενημέρωση. Τελικά έμαθα πως ανάλογα το δωμάτιο που θα έχεις αυξάνονται και τα κόστη: οι ίδιες εξετάσεις, τα ίδια υλικά, οι ίδιες επεμβάσεις τριπλασιάζονται ως κόστος αν είσαι σε μονόκλινο.
»Αναρωτιέμαι αν οι γιατροί που στέλνουν εκεί τους ασθενείς πληρώνονται και με ποσοστά και γιατί συμβαίνει αυτή η παράλογη υπερκοστολόγηση. Εχω αποταθεί στον Συνήγορο του Πολίτη και, ξαναλέω, δεν θα πλήρωνα, αν δεν απειλούνταν οι συνεργάτες μου».

_________
της  Νόρας Ράλλη, και Δημήτρη Τερζή
*από την Εφημερίδα των Συντακτών // http://www.efsyn.gr/arthro/o-asthenis-eihe-poly-geri-krasi
________
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η άλλη όψη μιας καταγγελίας
ΠΑΓΝΗ: Απαντήσεις της διοίκησης στις καταγγελίες εργαζομένων
Νοσοκομείο στην Κομοτηνή εφόσον υπάρξει έγκριση από την ΕΤΕπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου