ΠΟΛΙΤΗς

......... Ανοιξιάτικες μέρες και νύχτες .................................Ιστοσελίδα για κοινωνικό-πολιτικά ζητήματα......... ...................Απρίλιος 2018...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

πολίτης //ουσιαστικό // κάτοικος πόλης που έχει πολιτικά δικαιώματα, ελεύθερος πολίτης |με γεν. |αντ. του ἰδιώτης |αντ. του ξένος 2. συμπολίτης |φρ. ἀγαθός πολίτης, χρηστὸς πολίτης, αντ. κακὸς πολίτης, πονηρὸς πολίτης |φρ. φύσει, γένει πολίτης=από τη γέννησή του ελεύθερος πολίτης |φρ.ποιῶ ή ποιοῦμαι τινά πολίτην=πολιτογραφώ, δίνω σε κπ. τα δικαιώματα ελεύθερου πολίτη Β. |το ουσ. ως επίθ. αυτός που ανήκει στην πόλη //Βασικό Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Μετάφραση [Translate]


Το περιστέρι της Ειρήνης, Pablo Picasso // για τον Άνθρωπο, την ειρήνη στον κόσμο, λέμε όχι στους πολέμους και στη βία από άνθρωπο σε άνθρωπο ...make love not war - κάντε έρωτα όχι πόλεμο....
Οι Λαϊκοί Αγώνες για μια ανθρώπινη κοινωνία σήμερα- αλλά και την απελευθέρωση της Χώρας μας από την τρόικα και το ΔΝΤ είναι συνέχεια του Εθνικό-απελευθερωτικού Αγώνα του 1821...αλλά και του 1940...

Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΗ στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΣΤΙΣ 10.30

Ενωτική αγωνιστική κινητοποίηση των συνταξιούχων
για την υπεράσπιση της ζωής και της αξιοπρέπειας

Συνειδητά, μεθοδευμένα και με ανάλγητο τρόπο η υποταγμένη κυβέρνηση των μνημονίων οδηγεί την κοινωνική ασφάλιση στην διάλυση της.
Ασφαλιστικά δικαιώματα και συντάξεις περικόπτονται, οι επικουρικές συντάξεις εξαφανίζονται, παροχές υγείας περιορίζονται και ιδιωτικοποιούνται, τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγούνται στην κατάρρευση μετά την ληστεία των αποθεματικών τους. Αυτοί που δώσανε τις εισφορές μας δανεικά και αγύριστα στους μεγαλοεπιχειρηματίες για την «ανάπτυξη» της χώρας, αυτοί που τζογάρανε στο χρηματιστήριο και στα δομημένα ομόλογα, αυτοί που «κουρέψανε» το αποκούμπι της ζωής μας, τώρα κάνουν  την ασφάλιση και τη υγεία εμπόρευμα και πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
Έχοντας δημιουργήσει το «μηχανισμό» αυτόματης μείωσης των συντάξεων μέσω της ρήτρας βιωσιμότητας και την συνεχή μείωση της συμμετοχής του κράτους στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, δείχνουν στο βάθος του κοντινού ορίζοντα το «επίτευγμα» των 360 Ευρώ βασικής σύνταξης.
Οι πολιτικές αυτές έχουν οδηγήσει σε:
-Μείωση των συντάξεων πάνω από 30%
-ανείσπρακτες εισφορές 12 δις ευρώ
-απώλεια ασφαλιστικών εισφορών 10,5 δις ευρώ το χρόνο από την μείωση των μισθών
-μείωση εσόδων από ανασφάλιστη εργασία 8,5 δις το χρόνο
-χρέη κράτους προς ασφαλιστικά ταμεία 12 δις
-απώλεια από το PSI 13 δις -Με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας θα είναι αδύνατη η συμπλήρωση προϋποθέσεων πλήρους σύνταξης στα 40 χρόνια εργασίας
-Οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα είναι τα θύματα μιας μαζικής εξαθλίωσης, τα μόνιμα υποζύγια της αβάσταχτης υπερφορολόγησης που οδηγεί στην απώλεια ακόμα και του ελάχιστου που μπορεί να επιτύχει  ένας εργαζόμενος μετά από πολυετή εργασία και με πολλές στερήσεις. Τη κατοικία. Ένα τέρας που ονομάζεται ΕΝΦΙΑ απειλεί να την λεηλατήσει!!!!!
Σήμερα ο Ελληνικός λαός ζεί σε ένα κράτος υποτελές με την ζωή του να λεηλατείται από μια ανελέητη οικονομική φρίκη.
Στους συνταξιούχους όπως και στους εργαζόμενους και τους άνεργους, στα θύματα της καταστροφής, τίθενται ένα μεγάλο ερώτημα: Δώσαμε τα χέρια μας και το μυαλό μας για να δημιουργήσουμε τον πλούτο αυτής της χώρας, στηρίξαμε την ελπίδα μας για το μέλλον το δικό μας, των παιδιών μας και των εγγονιών μας,  αποταμιεύσαμε τον ιδρώτα μας για μια αξιοπρεπή ζωή στα γηρατειά μας.
ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ;
ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ;
ΔΕΝ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ;
Αυτή η τεραστίων διαστάσεων εξαθλίωση όλων των κατηγοριών των συνταξιούχων, των ανέργων, των  εργαζομένων και των στρωμάτων της νεολαίας, επιβάλλει σήμερα την πιο μαζική, ενωτική, και αποτελεσματική αντίθεση και κινηματική δράση όλων των σωματείων και πρωτοβουλιών του συνταξιουχικού κόσμου. Στη σημερινή συγκυρία δεν πρόκειται απλά για την διοργάνωση κοινωνικών διαμαρτυριών για επιμέρους άδικες ρυθμίσεις, αλλά απεναντίας πρόκειται για την αναγκαιότητα δρομολόγησης ισχυρών και ρωμαλέων κινητοποιήσεων (μαζί με όλα τα άλλα λαϊκά στρώματα), την ανάπτυξη πρακτικών έμπρακτης ανατροπής των πολιτικών των μνημονίων και των αστικών κομμάτων που πιστά τις υπηρετούν. Να ποια είναι η μεγάλη πρόκληση μπροστά στις οργανώσεις των συνταξιούχων, προκειμένου να υπερασπίσουμε πλέον την ίδια μας τη ζωή, να αποτρέψουμε την ληστεία του μόχθου μιας ολόκληρης επαγγελματικής ζωής, να εξασφαλίσουμε την αξιοπρεπή μας επιβίωση.
Επιδίωξη της αγωνιστικής δράσης των σωματείων των συνταξιούχων είναι :
- Να βάλουμε φραγμό στην επιχειρούμενη σήμερα μείωση των κύριων συντάξεων κατά 30%, σε εφαρμογή της αρχής της «αναλογικότητας εισφορών και παροχών».
-Να αποκρούσουμε την απάνθρωπη επίθεση που προδιαγράφει ο μνημονιακός νόμος των Λοβέρδου – Κουτρουμάνη για την κατακόρυφη μείωση των συντάξεων στα 360 ευρώ από την αρχή του 2015.
-Πλήρη αποκατάσταση όλων των συντάξεων στα επίπεδα του 2010, με την άμεση κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων των μνημονίων που έχουν επιφέρει αυτές τις μειώσεις.
-Κοινωνικοποίηση και δήμευση της πρόσθετης κερδοφορίας που αποκόμισε το επιχειρηματικό κεφάλαιο τα τελευταία πέντε χρόνια των 60 δισεκατ. ευρώ και την χρησιμοποίηση αυτών των πόρων για την στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και παιδείας, των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων.
-Επαρκή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος μέσα από την τριμερή χρηματοδότηση και την ανεύρεση νέων πόρων.
Οι συνταξιούχοι δεν διαμαρτύρονται και δεν αγωνίζονται μόνο για την ανατροπή των αντιασφαλιστικών και αντιλαϊκών πολιτικών. Αγωνίζονται για την σωτηρία και την ανόρθωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ώστε να υπάρχει αξιοπρεπής διαβίωση και ικανοποιητική νοσηλευτική και φαρμακευτική περίθαλψη.
Οι συνταξιούχοι αγωνίζονται για μια πολιτική που στο κέντρο της θα έχει τον άνθρωπο και όχι τα υπερκέρδη του κεφάλαιου ντόπιου και ξένου.


  ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ  ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΩΝ  ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ 


ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΗ
 στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΣΤΙΣ 10.30

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΚΟΡΑΗ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
                                                                                                                                  

                                                                                                               ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2014

Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014

Ένταση στο Χαλάνδρι λόγω της κατεδάφισης του καταυλισμού των Ρομά

 ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ

 Τεταμένη η ατμόσφαιρα στην Μεσογείων,στο ύψος του Νομισματοκοπείου, όπου έχει προγραμματισθεί για σήμερα στις 9.00 η κατεδάφιση 12 κατοικιών στον καταυλισμό των Ρομά. Σε αναβρασμό βρίσκονται οι Ρομά που ζουν εδώ και δεκαετίες στον καταυλισμό στο Χαλάνδρι, πίσω απο το Νομισματοκοπείο καθώς σήμερα, με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αναμένεται να εκκενωθεί ο καταυλισμός. Οι διαδικασίες κατεδάφισης αναμένεται να διαρκέσουν πέντε ημέρες.
Κινητοποίηση κατά των κατεδαφίσεων από τις 5 το πρωί, απο αλληλέγγυους και από την ΚΕΕΡΦΑ, η οποία κάνει λόγο για «ρατσιστικό κατήφορο της κυβέρνησης σε βάρος των Ρομά»
Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των συγκεντρωμένων με τις δυνάμεις της αστυνομίας ενώ κλειστό παραμένει το ρεύμα καθόδου στη Μεσογείων.
Με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, τονίζει ότι ο προβλεπόμενος χώρος για τη μετεγκατάσταση των Ρομά «είναι παντελώς ακατάλληλος και ανέτοιμος για να υποδεχτεί τις οικογένειες των Ρομά Χαλανδρίου στα μέλη των οποίων περιλαμβάνονται και πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι».
Υπογραμμίζει ότι η τοποθεσία βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, δεν υπάρχουν σχολεία και άλλες βασικές υποδομές.
«Θεωρούμε αναγκαία την αναβολή των εργασιών κατεδάφισης του καταυλισμού Ρομά Χαλανδρίου ώστε να καταστεί δυνατή με επάρκεια χρόνου η εξεύρεση λύσης από τους αρμόδιους φορείς, λύσης ομόφωνης με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία για την ευπαθή ομάδα των Ρομά και τις αρχές του Κράτους Δικαίου» επισημαίνει ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

δείτε και στο: http://stokokkino.gr/article/12104/Entasi-sto-Xalandri-logo-tis-katedafisis-tou-kataulismou-ton-Roma#sthash.ENgsu6oS.dpuf

Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014

Ελλάδα 2014: από την κοινωνία του 25-(50)-25 σε μια κοινωνία του 75-25;

     ΕΡΕΥΝΑ       


Με λίγους μήνες διαφορά μια Ευρωπαϊκή υπηρεσία, το Ευρωβαρόμετρο και μια Ελληνική, το Γραφείο προϋπολογισμού του κράτους, δημοσιεύουν συμβατά ευρήματα για την φτώχεια και την περιθωριοποίηση στον Ελληνικό πληθυσμό, τα οποία συνηγορούν στο γεγονός ότι η κοινωνία μας παγιώνεται σταθερά και βίαια ως μια κοινωνία του 25-(50)-25. 
Υπάρχει λοιπόν ένα ποσοστό που φτάνει το 25% και καταγράφεται στις έρευνες ως «ασφαλές» και «ικανοποιημένο». Για παράδειγμα, στο τελευταίο ευρωβαρόμετρο «Άνοιξη 2014», περιελάμβανε τους.......
ικανοποιημένους επαγγελματικά, αυτούς που αισθάνονται ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και φυσικά αυτούς που πιστεύουν ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Είναι ευνόητο ότι στον σκληρό πυρήνα αυτού του 25% ανήκουν οι οικονομικές ελίτ, οι πολιτικοί κυβερνώντες, τα στελέχη κρατικοδίαιτων ΜΜΕ, υψηλόμισθοι κρατικού και ιδιωτικού τομέα, κρατικοί υπάλληλοι κλπ.
Το υπόλοιπο 75% της Ελληνικής κοινωνίας φαίνεται να διακρίνεται σε δύο τμήματα, τα οποία φωτίζονται με συμβατά στοιχεία, τόσο από το τελευταίο ευρωβαρόμετρο όσο και από την πρόσφατη έκθεση του Γραφείου προϋπολογισμού του κράτους.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι το 23,1% του πληθυσμού ζει κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας, που για το 2013 ήταν 432 ευρώ το μήνα για ένα άτομο και 908 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια, ενώ ένα άλλο 35,1%του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας. Δηλαδή, συνολικά, ένα ποσοστό58,2% του ελληνικού πληθυσμού τελεί υπό το κράτος ή την απειλή της φτώχειας.
Αντίστοιχα, από την τελευταία έρευνα της κοινής γνώμης του ευρωβαρόμετρου προέκυψε ότι το 56% του πληθυσμού αισθάνεται ότι διατρέχει κίνδυνο φτώχειας, επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα της έκθεσης του Γραφείου προϋπολογισμού, και προσθέτοντας ότι ένα επιπλέον 19% δηλώνει αβεβαιότητα σχετικά με το αν μπορεί να βρεθεί σε κατάσταση φτώχειας. Δηλαδή, συνολικά, ένα ποσοστό 75% του ελληνικού πληθυσμού βιώνει ή αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο της φτώχειας για τον εαυτό του.
Στην πραγματικότητα το ευρωβαρόμετρο «φωτογράφισε» αθροιστικά το υπόλοιπο 75% του ελληνικού πληθυσμού.
Αυτό το 75% κουβαλάει σήμερα μέσα του ένα ποσοστό περίπου 25% εξαθλιωμένων συνανθρώπων μας και ένα ποσοστό 50%, δηλαδή τον μισό πληθυσμό της χώρας, ο οποίος στο μεγαλύτερο του μέρος, περίπου 35%, βρίσκεται ήδη σε κατάσταση σοβαρής ένδειας και βιώνει καθημερινά την απειλή της φτώχειας.
Επίσης, σε αυτό το 50%, ένα ποσοστό τουλάχιστον 15%, το οποίο περιέχεται στο εύρημα του 19% του ευρωβαρόμετρου, παραδέχεται την αβεβαιότητα της οικονομικής του προοπτικής και μπορεί να βρίσκεται ήδη κοντά στο μεταίχμιο της εξαθλίωσης, εκφράζοντας ενδεχομένως την πλειονότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και των ελεύθερων επαγγελματιών. Η τελευταία εκτίμηση είναι σύμφωνη και με τα πρόσφατα στοιχεία για τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα και τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία των αυτοαπασχολουμένων.
Στην πραγματικότητα, αυτό το 50%, αναπαριστά τα απομεινάρια της μεσαίας τάξης ανάμεσα στα δύο οικονομικά άκρα, που είναι ούτως ή άλλως απαράδεκτα και ως ποσοστά και για το οικονομικό χάος που τα χωρίζει. Αυτό το 50% δεν συνιστά πλέον μεσαία τάξη, ούτε σαν οικονομική κατάσταση και προοπτική, ούτε σαν πολιτική παρουσία. Μήτε δείχνει να έχει την δυναμική και την ωριμότητα να πάρει πρωτοβουλίες για τα συμφέροντά της. Για αυτό και περιγράφεται σαν 50 σε παρένθεση.
Όσο η Ελληνική μεσαία τάξη ανέχεται την εξόντωσή της τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ώστε αυτό το εύθραυστο 25-(50)-25 να οδεύσει προς μια κοινωνία του 75-25 ή με απλά λόγια προς μια ολιγαρχικού τύπου δημοκρατία, όπου θα κυριαρχεί η οικονομική ανισότητα και θα καταστέλλονται οι κοινωνικές αντιδράσεις.
Δ. Τρικεριώτης

Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014

«Εξωπραγματικούς φόρους ακινήτων πληρώνουν οι Έλληνες»

«Εξωπραγματικούς φόρους ακινήτων πληρώνουν οι Έλληνες»


Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται απ' τους βαρύτερους φόρους κατοχής στον ανεπτυγμένο κόσμο, όπως προκύπτει από το βασικό συμπέρασμα ειδικής μελέτης της εταιρείας συμβούλων ακινήτων GLP Values η οποία χρησιμοποιεί στοιχεία του 2011, δηλαδή πριν ακόμη οι φόροι αυξηθούν ακόμη περισσότερο και σε περιβάλλον προϊούσας ύφεσης.

Σύμφωνα με την Ημερησία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ως το βάρος των φόρων κατοχής στην Ελλάδα είναι, απλά, εξωπραγματικό. Το βάρος μεγαλώνει κι άλλο αν σκεφθούμε πως, σε αντίθεση με τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες, οι φόροι αυτοί στην Ελλάδα δεν είναι ανταποδοτικοί.
Η έρευνα λαμβάνει υπόψιν της και το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών στην Ελλάδα αλλά και το ποσοστό των φόρων συνολικά επί του ΑΕΠ και όπως προκύπτει:

Πρώτη προσέγγιση: Φόροι ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2011
Σε σχέση με την Ελλάδα, κάποιες χώρες (π.χ., ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς) έχουν μικρότερο % συνολικών φόρων στο ΑΕΠ, μα μεγαλύτερο % φόρων ακινήτων, ειδικά δε, φόρων κατοχής (δηλ. επαναλαμβανομένων φόρων) ακινήτων στο ΑΕΠ.
Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι προφανές πως το πραγματικό φορολογικό βάρος φόρων ακινήτων και δη κατοχής ακινήτων επί των νοικοκυριών (για ίδιο επίπεδο παραοικονομίας και ιδία κατανομή ακίνητης περιουσίας σε σχέση με την κατανομή εισοδήματος) είναι μικρότερο απ' ότι στην Ελλάδα, παρ' ότι αυτές οι χώρες έχουν σημαντικά μεγαλύτερο % φόρων ακινήτων (κατοχής ιδίως) στο ΑΕΠ απ' ότι έχει η Ελλάδα.
Επειδή μάλιστα αυτές οι χώρες έχουν λιγότερη παραοικονομία απ' ότι η Ελλάδα, αλλά και (μάλλον) μια κατανομή ακίνητης περιουσίας πιο κοντά στην κατανομή εισοδήματος απ' ότι η Ελλάδα, το φορολογικό βάρος των φόρων ακινήτων και δη κατοχής ακινήτων πρέπει να είναι ακόμη μικρότερο σε αυτές.
- Κάποιες χώρες (π.χ., Σουηδία) έχουν σημαντικά μεγαλύτερο % συνολικών φόρων στο ΑΕΠ, μα μικρότερο % φόρων ακινήτων και κατοχής ακινήτων.
- Κάποιες χώρες (π.χ., Γερμανία, Πορτογαλία) έχουν κατά τι μεγαλύτερο % συνολικών φόρων στο ΑΕΠ, μα μικρότερο ως σημαντικά μικρότερο % φόρων ακινήτων και κατοχής ακινήτων.
- Κάποιες (π.χ., Ισπανία) έχουν παρόμοιο % συνολικών φόρων στο ΑΕΠ και παρόμοιο % φόρων ακινήτων και κατοχής ακινήτων.
Δεύτερη προσέγγιση: Διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών (δηλ. μετά την αφαίρεση όλων των προσωπικών φόρων, άρα και φόρων κατοχής), σε US$ και σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης το 2011.
Σε σχέση με τις χώρες του ΟΟΣΑ, ειδικότερα με τις ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία, Καναδά, Γαλλία, Σουηδία, Ην. Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, η Ελλάδα έχει το προτελευταίο διαθέσιμο εισόδημα, ανώτερο μόνο της Πορτογαλίας. Συγκεκριμένα, ΟΟΣΑ = 23,938, Ελλάδα = 19,095, Πορτογαλία = 18,806. Ομως την ίδια στιγμή τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν τα λιγότερα χρηματοοικονομικά διαθέσιμα: ΟΟΣΑ = 42,903. Ελλάδα = 14,004, Πορτογαλία = 29,640! Συνεπώς, οι φόροι κατοχής έχουν μεγαλύτερο βάρος στην Ελλάδα διότι συνδυάζονται με μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα και με μικρότερα χρηματοοικονομικά διαθέσιμα, συνυπολογιζομένου του τι αγοράζουν τα ανωτέρω στην κάθε χώρα.
Τρίτη προσέγγιση: Συνυπολογισμός παραοικονομίας και κατανομών εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας
Όσο μεγαλύτερη η παραοικονομία και όσο πιο άνιση η κατανομή εισοδημάτων σε σχέση με την κατανομή ακίνητης περιουσίας, τόσο μεγαλύτερο το βάρος των φόρων κατοχής (γι' αυτούς που δεν κρύβουν εισόδημα). Συνεπώς η Ελλάδα, με 24.3% παραοικονομία (τη μεγαλύτερη στο Δυτικό κόσμο) και μια ευρύτατη κατανομή ακίνητης περιουσίας (χωρίς αυτό να σημαίνει πως η κατανομή είναι ίση!), επιβαρύνεται ιδιαίτερα απ' τους φόρους κατοχής (αλλά κι απ' τους υπόλοιπους φόρους εν γένει, ακριβώς λόγω της παραοικονομίας).
Το συμπέρασμα και απ' τις τρεις προσεγγίσεις είναι πως το βάρος των φόρων κατοχής επί των ελληνικών νοικοκυριών είναι εξωπραγματικά μεγάλο, με αντίστοιχα μεγάλη συμβολή στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας (λόγω μείωσης των διαθέσιμων εισοδημάτων και της κατανάλωσης). Συνεπώς απαιτείται η δραστική μείωση αυτών των φόρων, σε συνδυασμό με πλήρη αναμόρφωση της φιλοσοφίας αυτών (π.χ. να χρηματοδοτούν την ΤΑ, να έχουν ανταποδοτικότητα).
Η μελέτη συμπεραίνει, επίσης, πως τα επιχειρήματα «κατά» της ύπαρξης φόρων κατοχής ακινήτων είναι πιο ισχυρά από τα επιχειρήματα «υπέρ» (τα οποία και συζητεί). Ειδικά οι φόροι κατοχής δικαιολογούνται – και μόνο με κατάλληλες προσαρμογές – μόνο εάν και εφ' όσον χαρακτηρίζονται από ανταποδοτικότητα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει, σε σημαντικό αλλ' όχι κατ' ανάγκην απόλυτο βαθμό, όταν αυτοί οι φόροι πηγαίνουν υπέρ ΤΑ.
Η μελέτη διαψεύδει επιχειρήματα πως είτε είναι μικρό το συνολικό φορολογικό βάρος των Ελλήνων σε σχέση με τις χώρες του ΟΟΣΑ είτε είναι μικρό ειδικά το βάρος των φόρων κατοχής. Αντιθέτως, είναι το μεγαλύτερο, ειδικά σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα και εν γένει τις οικονομικές δυνατότητες των νοικοκυριών. (Το βάρος, βεβαίως, των φόρων ακινήτων μπορεί να αξιολογηθεί και ως επίπτωση σε κτηματαγορά και οικοδομή, που έχουν υποστεί καθίζηση απ' το 2009 και μετά.
Η μελέτη τονίζει σχετικά πως γι' αυτήν την καθίζηση πολύ μεγαλύτερο ρόλο, πέραν βεβαίως των αυξομειώσεων του ΑΕΠ, παίζουν οι φόροι κατοχής, των οποίων η επίπτωση εκδηλώνεται σε βάθος χρόνου, παρά οι φόροι μεταβίβασης, των οποίων η επίδραση τείνει να λαμβάνει χώρα εφάπαξ, κατόπιν, δε, να απορροφάται απ' την κτηματαγορά).

* deal.gr

Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για το πρόβλημα του κλειστού Γυμναστηρίου του Μαραθώνα1. Ένα σοβαρό ζήτημα που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές είναι η αμέλειά τους  επί μια δεκαετία να εξασφαλίσουν  την αδειοδότηση όλων των  χώρων που αθλούνται οι νέοι. Δεν είναι ένα τυπικό ζήτημα αλλά προϋπόθεση καλύτερης και ασφαλέστερης λειτουργίας τους για τα παιδιά μας. Την αυθαιρεσία  που συνέβαλε σημαντικά στην κρίση και πληρώνουμε ως λαός, δεν πρέπει να την αποδεχόμαστε. Πολύ περισσότερο να την επιζητούμε.

2. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η νέα δημοτική αρχή στα πλαίσια της λογικής «όχι Δήμαρχος αλλά μάνατζερ» μπορεί να αλλάζει  αιφνιδιαστικά – χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και διαβούλευση-τη χρήση των χώρων αυτών εκδιώκοντας τους συλλόγους και αναστατώνοντας τα παιδιά και τους γονείς τους. Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να γίνεται και σε άλλο χώρο, η άθληση όμως όχι.

3. Γιατί κάποιος εκπρόσωπος του Δημάρχου δεν παραβρέθηκε στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10-9-14 έξω από το κλειστό γυμναστήριο για να εξηγήσει  την άποψή της δημοτικής αρχής σε όλους τους γονείς,  να εκθέσει τις λύσεις που σχεδιάζει  και να ακούσει τις απόψεις τους; Είναι στοιχειώδης υποχρέωση των Δημοτικών Αρχόντων να επικοινωνούν άμεσα με τους δημότες να ενημερώνουν και να τους ακούν. Να αφουγκράζονται τις δυσκολίες και τα προβλήματα των πολιτών, ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής στενότητας που συνεχώς αυτοί καλούνται «να πληρώνουν τα σπασμένα άλλων» κυριολεκτικά και μεταφορικά.

4. Στα χρονικά πλαίσια που έδωσε η ΓΓΑ μέχρι τον προσεχή Φεβρουάριο θα πρέπει  να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε ο χώρος αυτός που κατασκευάστηκε για γυμναστήριο να αδειοδοτηθεί. ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΑ Η  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ.

5. Να δρομολογηθεί η οριστική λύση του προβλήματος με απόκτηση ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ (όχι απλά γυμναστηρίου) στο Μαραθώνα.

6. Τέλος θα πρέπει το πρώτο δημοτικό συμβούλιο πέρα από τα άλλα κρίσιμα ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη (Οικονομικά του Δήμου, ΧΥΤΑ, Καλώδιο ΔΕΗ, λειτουργικά θέματα σχολείων ) να συζητήσει και τα θέματα αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου δίνοντας λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν.


Μαραθώνας 11-9-2014

Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014

Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και αδιάλειπτη λειτουργία της γραμμής Ερέτριας – Ωρωπού 365 ημέρες το χρόνο

Αθήνα, 11/9/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΝα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και αδιάλειπτη λειτουργία
 της γραμμής Ερέτριας – Ωρωπού 365 ημέρες το χρόνο


Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάντζας (Αττικής) και Βαγγέλης Αποστόλου (Εύβοιας) παραβρέθηκαν την Τετάρτη 10/9 στη συγκέντρωση κατοίκων στην Ερέτρια, με θέμα την παύση λειτουργίας της πορθμειακής γραμμής Ωρωπού - Ερέτριας από 1/11/14 και για όλο τον χειμώνα.
Επισημαίνεται ότι το σοβαρότατο ζήτημα που έχει προκύψει με την πορθμειακή γραμμή και τη διακοπή της, θα ζημιώσει την οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική τόσο της Εύβοιας στην διασύνδεση της με την ηπειρωτική χώρα όσο και των κατοίκων του Ωρωπού. Πολλοί κάτοικοι, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα σχετικά με την μετακίνηση τους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερη ύφεση για την τοπική οικονομία.

Οι Βουλευτές, οι οποίοι το καλοκαίρι είχαν καταθέσει και σχετική ερώτηση στη Βουλή, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συντονιστικής επιτροπής πολιτών και φορέων Ερέτριας – Ωρωπού και συζήτησαν με τους κατοίκους προκειμένου να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες προκειμένου να αποτραπεί η δυσμενής αυτή εξέλιξη για την περιοχή.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Δ/νση: Βασ. Σοφίας 2, Μέγαρο Βουλής των Ελλήνων 10021, Αθήνα

Τηλ2103708387Fax2103708391

Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου 2014